Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Vi jobber med å flytte innhold fra denne websiden til Ruters nye merkevareportal brand.ruter.no.
For spørsmål, ta kontakt på .

Farger

Ruters fargepalett er todelt. Den ene delen er forbeholdt fargekoding av de ulike transportmidlene og den andre delen er støttefarger for dekorativt og funksjonelt bruk.

Fargepaletten

Profilfargene

Ruters fargepalett består av sterke klare farger, som både skal støtte opp under Ruters visuelle identitet som selskap, og differensiere reisetilbudet. Det er viktig å lese om "fargevektingen" for å forstå hvordan farger skal vektes på de forskjellige flatene.

Ved bruk på digitale flater så er HEX kodene optimalisert for å oppfylle WCAG AA 18 pt + kravene iht. hvit tekst. Der WCAG AA 18 pt + kravene iht. hvit tekst ikke oppfylles brukes sort tekst. Dette gjelder fargene HEX EC700C (Pantone 123) og AAAAB4 (Pantone 429).

Pantone 485.

Pantone 158

Pantone 123.

Pantone 376.

Pantone 637.

Pantone 2593.

Pantone 181.

Pantone 429.

Pantone 432

Se egne beskrivelser under Driftsartsfarger, Transportmidler og Stoppesteder og stasjoner. Ved tolkning av farger (folie, lakk, gjennomlyste flater), er det viktig å alltid fargematche prøver mot PMS-verdien. Det er laget en Ruter fargevifte som kan bestilles for lån fra markedsavdelingen ved Christian Nordström.

Spesialfarger for digitale flater

Brukes kun på digitale flater og har derfor bare RGB og HEX fargekoder. Fargekodene optimalisert for å oppfylle WCAG AA 18 pt + kravene iht. hvit tekst. Der WCAG AA 18 pt + kravene iht. hvit tekst ikke oppfylles brukes sort tekst. Dette gjelder HEX F5F5F5 (lys grå).

Lenkeblå for digitale flater

Lysgrå for digitale flater

Lys mellomgrå for digitale flater

Mellomgrå for digitale flater

Mørk mellomgrå for digitale flater

Tekstsvart for digitale flater

Om støttefarger

I enkelte sammenhenger vil man ha behov for farger av dekorative årsaker eller for å skille ulik type informasjon fra hverandre. Eksempler kan være i illustrasjoner, tabeller og diagrammer. Støttepaletten er basert på 20% og 60% av hovedfargene.

Farger diagrammer

Om farger og de ulike kodene

CMYK

CMYK-farger benyttes til de fleste trykksaker, og alltid til trykksaker som innholder fargefoto. CMYK står for Cyan, Magenta, Gul (Yellow) og Sort (Key colour), og er navnet på de fire trykkfargene som benyttes i ordinær trykksakproduksjon. Derav uttrykket «4-fargetrykk».

RGB

RGB-farger benyttes til skjermbruk, f.eks. PowerPoint, Word, Excel, Internett, osv. RGB er et lysfargesystem som består av Rødt, Grønt og Blått lys. RGB-systemet benyttes også i andre sammenhenger der farger lages med lys, så som teater- og konsertscener, TV-studio, digitalkameraer m.m. VIKTIG: RGB-farger kan ikke trykkes. Sendes et dokument med RGB-farger til trykk risikerer man å få sort/hvitt trykk tilbake.

HEX

HEX er et system som benyttes for å definere webfarger, også kalt HTML-farger eller heksadesimalfarger. En hexadesimal verdi (HEX) er en kombinasjon av rød, grønn og blå fargeverdier (RGB).

Den laveste verdien som kan gis til hver av lyskildene er 0 (HEX: 00), og den høyeste veriden er 255 (HEX: FF)

PMS

PMS-farger (Pantone Matching System) brukes ofte til spesialtrykksaker som tekstiler, plast, stentøy, metall osv. (f. eks. skilt, t-skjorter, kopper/krus, emballasje m.m ). PMS-farger kan også benyttes i ordinære trykksaker for å gjengi farger som ikke lar seg produsere i CMYK. Om PMS-farger benyttes i trykksaker som inneholder fargefoto vil det fordyre trykkingen. Årsaken er at et fargefoto alltid gjengis med trykkfargene cyan, magenta, gul og sort (CMYK). I tillegg kommer PMS-fargen, som da blir den femte trykkfargen (eller flere, avhengig av antall PMS-farger).

RAL

RAL er et fargesystem som definerer lakkfarger, f.eks ved dekor av biler, skilt mm.

NCS

NCS (Natural Color System) er et fargesystem som benyttes for å definere maling-farger. Vil du f.eks ha en bestemt farge på veggen i stua, vil fargehandleren benytte NCS-systemet for å finne riktig farge.

Nedlastbare filer

For enkel bruk av fargepaletten, har vi laget egne palettfiler i CMYK, RGB og spesialfarger som kan brukes av de vanligste grafiske programmer som InDesign, Illustrator og Photoshop.

Se video om Ruters farger

Ruters profil 4 from Ruter AS on Vimeo.