Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Vi jobber med å flytte innhold fra denne websiden til Ruters nye merkevareportal brand.ruter.no.
For spørsmål, ta kontakt på .

Powerpoint tips malbruk

Finne malen

1. Klikk på Windows ikonet 
2. Velg Mine maler
3. Velg Ruter, trykk OK

Sette inn mal

Lysbilder

Sette inn nye lysbilder

Skal du sette inn nye sider i presentasjonen går du til hjem-fanen og trykker på nedre del av nytt lysbilde-knappen (denne er delt i to, og trykker du på øverste del får du ikke frem alle valgene). Du vil da få opp valgene du ser på bildet under. Velg det oppsettet du ønsker på den nye siden.
PS: På din skjerm kan valgene ha en litt annen rekkefølge og se litt annerledes ut, men alle valgene ligger der. 

Sette inn nytt lysbilde

Endre oppsett på eksisterende lysbilde 

Hvis du ønsker å endre oppsettet på et lysbilde du allerede har satt inn trykker du på Endre oppsett-knappen i Hjem-fanen. Du får da også valgene på bildet over.

Informasjonsmengde i PowerPoint

Tekstmengde

PowerPoint blir vanligvis brukt for mye. Hold presentasjonen nøktern når det kommer til mengde informasjon. Ha i bakhodet at det du setter inn skal være for at publikum skal huske hva som er viktig ikke for at du skal huske hva du skal si. Til det har du notatfeltet. Les mer om det feltet til høyre på denne siden

Punktmerking og ikke lange avsnitt

Rutermalen er bygget opp slik at det er punktmerking som standard. Dette for at man skal formulere seg kort og presist og ikke ha for mye informasjon på hver side. Prøv å holde deg på 3-6 punkter per side.

Animering av tekst

Hvis du ønsker å trykke frem et og et punkt på en spesifikk side ordner du dette slik:

  • Klikk deg inn i tekstboksen med punktene (ikke marker all teksten, bare stå inne i tekstboksen).
  • Klikk fanen animasjon
  • Klikk deg inn i rullegardinmenyen og velg Etter 1. nivå under animasjonen Skyving. Denne kan også brukes på SmartArt, bilder og diagrammer hvis ønsket. Men ikke animér for mye, da det fort drukner budskapet ditt.

Notater

Mange gjør den bommen at de skriver notatene sine på lysbildet slik at publikum ser det. Det blir det tørre og kjedelige presentasjoner av. Under lysbildet har du mulighet til å skrive inn de notatene du ønsker og enten skrive de ut (som forklart under) eller se de på skjermen (beskrevet på siste side i dette dokumentet, men kan være teknisk for enkelte brukere).

Skrive ut notater

Trykker du på Officeknappen og velger Skriv ut… kan du velge Notatsider fra valget Skriv ut hva.

Du vil da få en side med alle notatene dine under lysbildet og med Ruter-logo.

Redigere notatsider

Skal du redigere notatsidene du har skrevet kan du trykke på Visning og velge Notatvisning. Da kan du formatere sidene med tekst slik du vil ha det på utskriften.

Vanlige feil i presentasjonen

Kopiere fra gamle presentasjoner

Ønsker du å hente lysbilder fra gamle presentasjoner vil de som standard tilpasse seg til malen du kopierer de til. Det vil si at hvis du åpner Ruter-malen vil sider du kopierer fra gamle presentasjoner få riktig utseende.

Kopier sider fra gamle presentasjoner og det vil stort sett gå av seg selv. Hvis det ikke går bra kan du prøve et av triksene til høyre på denne siden eller redigere det manuelt.

Bevare utseende fra gamle presentasjoner

Hvis du derimot ønsker å kopiere lysbilder og få samme utseende må du klikke på knappen som dukker opp når du har kopiert og velge Behold kildeformatering.

Vanlige feil

PS: Du vil da få en presentasjon som baserer seg på to maler. Det blir fort knotete å jobbe med hvis du ikke er vant til det, så dette er en løsning vi i utgangspunktet ikke anbefaler… men bruk den hvis du vil. Lykke til.

Fjerne feil skrifttyper og boksplassering fra lysbildet

På Hjem-fanen ligger knappen tilbakestill som setter siden tilbake til standardoppsettet og fjerner eventuelle manuelle valg som er gjort for tekst og bilde.

PS: Denne funksjonen tar kun tak i de boksene som ligger i malen, så hvis lysbildet du jobber med er bygget opp helt manuelt kan det hende dette også må tilpasses manuelt

Ha kun Arial som skrifttype i hele presentasjonen

Skal du sjekke at det ikke er noe feil skrifttyper i presentasjonen kan du gå til Hjem-fanen og trykke på den lille pilen til høyre på Erstatt-knappen helt til høyre i vinduet. Der velger du Erstatt skrifter og sjekker at det kun er Arial og Wingdings (ikke fjern denne da den brukes på punktmerkingen) som dukker opp i øverste boks. Hvis flere skrifttyper ligger inne velger du den du vil kvitte deg med og erstatter den med Arial

Fargene i malen

Normal fargebruk

Malen er bygget opp med standardfargene til Ruter. Uansett hvor i presentasjonen du klikker for å endre farge vil du få opp temafargene øverst. Den øverste linjen her har riktige farger. Bruk de.

Eksempel på hvordan fargevalgene ser ut

Bruk valgene som ligger på øverste linje

Farger diagrammer/figurer

Farger i diagrammer og figurer

Som standard vil diagrammer og figurer få riktige farger, men de kan endres manuelt ved ønske:

diagramer/figurer

Grafiske muligheter og tips

Tekst og bilde på samme lysbilde

Skal du ha tekst og bilde på samme lysbilde bør bildet stå til venstre og teksten til høyre. Dette for at publikum skal legge merke til bildet først og så lese teksten. Gjør man det motsatte er det lett å overse teksten.

Tekst og bilde

Endre bakgrunnsfarge

Hvis du høyreklikker litt utenfor lysbildet (altså ikke inni en tekstboks, på et bilde eller på en figur) får du frem valget formater bakgrunn. I det vinduet du får frem der vil du kunne endre bakgrunnsfarge på lysbilde og evt fjerne logo fra siden ved å sette på haken skjul bakgrunnsgrafikk.

Dette kan man også gjøre på de forskjellige forsidene for å gi de et spesielt preg (T-banens gråfarge rundt bildet eller lignende).

Bakgrunnsfarge

Notater på egen skjerm

PS: Ikke bruk denne funksjonen med mindre du føler deg sikker på at den fungerer, og husk at dette må du gjøre etter at du har koblet deg opp mot projektoren. Det er ingen vits i å gjøre det på kontoret da valgene ikke er tilgjengelige før du er koblet opp mot projektor.

1. Høyreklikk på skrivebordet og velg tilpass og deretter skjerminnstillinger

2. Dialogboksen til høyre dukker oppHer klikker du på skjerm 2 og huker av valget ”Utvid skrivebordet til denne skjermen” (Det hender at man må endre skjermoppløsningen på skjerm 2 for å få respons fra projektoren).

3. Gå over i PowerPoint og velg Lysbildefremvisning | Lag fremvisning. I dialogboksen som dukker opp har du valget Flere skjermer, vis lysbildefremvisningen på: Her velger du Skjerm 2, og huker på for "Vis presentasjonsvisning".

4. Klikk deg inn i arbeidsområdet i PowerPoint og trykk på F5 på tastaturet

Notater